شرایط تغییر رشته دانشگاهی
بررسی آییننامههای آموزشی مربوط به تغییر دودمان در دانشگاه
بر بنیاد ماده 58 آییننامه آموزشی منتشر شده بدست وزارت علوم در سنه 1393 بیان شده است که دانشجو در دوران تحصیل در مقطع کاردانی و کارشناسی پیوستگی از رشتهای به دودمان دیگری تغییر سلسله دهد. فلذا تغییر رشته فقط محدود به مقطع کاردانی و کارشناسی ادامه میشود و دانشجویان کارشناسی ناپیوسته مجاز به تغییر رشته نیستند. حال این که این تغییر دودمان به شرایط دانشجو و موافقت دانشگاه پیوستگی دارد که در پیوستگی ذکر میکنیم.
بیشتر بدانید: نحوه برگزیدن یکتا در ترم تابستانی دانشگاهها
شرایط دانشجو برای تغییر رشته
در ابتدا دانشجویان عزیز باید داشتن صلاحیت تغییر سلسله را بررسی نمایند و پس از برخوردار بودن صلاحیتهای بیان شده اقدام به تقاضا تغییر زنجیره نمایند. حال به بررسی این شرایط میپردازیم:
وجود رشته باره عقیده دانشجو در دانشگاه محل تحصیل
موافقت گروه آموزشی مبدا و مقصد و در ضمن تایید شورای آموزشی دانشگاه
بلامانع بودن ادامه تحصیل دانشجوی متقاضی در رشته اسبق خویش از نظر آیین نامه آموزشی (عدم مشروطی بیش از دو ترم و داشتن مرز نساب نمره معدل)
گذراندن دست کم یک ششم و بیشینه یک سوم کل واحدهای دودمان اسبق (در برخی از منابع این شماره 12 واحد در دوره کاردانی و 24 واحد در دوره کارشناسی اعلام شده)
داشتن شرط معدل 12 به ازای تمام واحدهای گذرانده شده دانشجو در رشته پیشین
بیشتر بودن نمره اکتسابی دانشجو از نمره آخرین فرد پذیرفته شده در امتحان سراسری در گروه آموزشی مقصد. برای تصدیق این نکته بیچارگی به تاییدیه سازمان سنجش آموزش کشور است. فلذا باید رتبه دانشجو از آخرین رتبه قبول شده در رشته مقصد بیشتر باشد.
امکان ادامه تحصیل دانشجو در سلسله و یا تمایل جدید در سنوات باقیمانده.
نکته 1: دانشجو در هر دوره تحصیل فقط یک بار امکان تغییر زنجیره یا رغبت با رعایت شرایط را دارد.
نکته 2: دانشجویان چنانچه در رشته روزانه زنجیره مقصد نمره کافی را ندارند میتوانند در نوبت دوم (شبانه) همان دودمان مشغول به تحصیل شوند. به عنوان نمونه اگر دانشجو منظور تغییر رشته از یومیه کامپیوتر به یومیه مکانیک را دارد و رتبه کافی رشته مکانیک را ندارد، میتواند در نوبت دوم (شبانه) مکانیک شانس خویش را آزمون کند. در این چهره دانشجو موظف به پرداخت هزینه نوبت دوم را دارد.
نکته 3: اگر در دودمان مقصد، برای ورود دانشجویان مصاحبه و یا ضوابط گزینش هستی داشته است، قبولی دانشجو موکول به استوار کردن شرایط مصاحبه و یا ضوابط گزینش است و دانشجو باید در آنها نیز نمره قبولی بگیرد.
شیوه اقدام دانشجو برای تغییر رشته
همانگونه که در تقسیم اسبق بیان شد، نخستین قدم برای اقدام به تغییر دودمان این است که رسیدگی شود آیا گروه آموزشی مبدا با درخواست دانشجو موافقت به عمل میآورد یا خیر؟ بنابراین نخستین گام را باید از درون تعلیم دانشکده ابتدا نمود. بعد از تایید نیز باید با آموزش دانشکده مقصد نیز پرسوجویی به عمل آید که موافقت آنها نیز درنظر گرفته شود.
اولین گام برای اقدام به تغییر رشته، اخذ موافقت گروه آموزشی آغاز و مقصد میباشد.
حال باید رسیدگی نمایش داد که کدام تقسیم دانشگاه وظیفه بررسی به درخواستهای تغییر زنجیره دانشجو را دارد. در مورد تغییر دودمان شورای بررسی موارد ویژه وظیفه بررسی و تایید شایستگی درخواستهای تغییر زنجیره دانشجویان را دارد. حال اینکه درخواست دانشجو توسط این شورا و با در گزین کردن داشتن آییننامهها، بررسی و پذیرش دیتا خواهند شد. پس دانشجویان ابتدا باید تقاضا خود را از راه شورای رسیدگی موارد ویژگان دنبال نمایند. دانشجوی متقاضی باید تقاضا خود را به انضمام مدارک لازم کمینه 6 هفته قبل از پیش درآمد نیمسال تحصیلی جدید به تعلیم دانشگاه محل تحصیل ارائه دهد.
دانشجوی درخواست کننده باید دست کم 6 هفته قبل از پیش درآمد نیمسال تحصیلی جدید، مدارک خویش را به تعلیم دانشگاه و شورای رسیدگی موارد ویژه ارائه کند.
همچنین این نکته زیاد مهم است که اگر تعداد واحدهای دروس پذیرفته نشده به حدی باشد که امکان گذراندن این واحدها در درازا مجاز تحصیل (برای کارشناسی 10 ترم تمام) مقدور نباشد، تقاضای تغییر رشته دانشجو بدست شورا رد میشود میشود. لازم به ذکر است که بعد از اینکه دانشگاه با تقاضای تغییر رشته دانشجو موافقت کرد، دانشجو باید در نیمسال بعدی تحصیلی در زنجیره جدید ثبت اسم و گزینش واحد نماید.
نکته: اگر در حین تقاضا تغییر رشته، دانشجوی تقاضا انتقالی نیز داده باشد و با تقاضا وی موافقت شده باشد، تغییر زنجیره به اتفاق با انتقالی بلامانع است.
معادلسازی دروس گذرانده
بر پای بست، مصوبههای وزارت علوم، دروسی که دانشجو در زنجیره اسبق خویش آنها را گذرانده، در رشته جدید معادلسازی میگردد. البته بر اساس مونث 67 این نکته دارای اهمیت است که تشخیص این دروس بر دوش گروه آموزشی دودمان مقصد میباشد. این تشخیص به نمره دانشجو نیز بستگی دارد. به عنوان مثال اگر دانشجو در درسی (به عنوان نمونه ریاضی دو) نمره کمتر از 12 کسب کرده، ممکن است گروه آموزشی تشخیص دهد این درس باید مجددا بدست دانشجو اخذ شود.
اگر دروسی توسط گروه آموزشی مقصد پذیرفته شود، نمره این دروس در معدل کل محاسبه میگردد، اما نمرات درسهای پذیرفته نشده در میانگین معدل نهایی محاسبه نمیشود، اما همچنان در کارنامه دانشجو باقی خواهد ماند.
نکته: اگر میانگین کل واحدهای پذیرفته نشده کمتر از 12 باشد، با تصمیم شورای آموزشی دانشگاه، ممکن است یک ترم مشروطی در سابقه تحصیلی دانشجو در ترم جدید قصد شود.